ΕΠΟΜΕΝΗ
Οδοντωτό δεξιό βέλος: ΕΠΟΜΕΝΗ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Έλλειψη: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

                                                                              

 

 

Αυτή η ιστοσελίδα είναι: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, Ο ΔΗΜΟΣ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ 1/Θ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΣΤΡΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το σχολείο μας.                                                                       

      Το Δημοτικό Σχολείο Καστρίου οικοδομήθηκε σε δύο φάσεις. Το πρώτο τμήμα (δυτικό), οικοδομήθηκε πριν το 1950 και το δεύτερο τμήμα (ανατολικό) το 1959, επί Σχολικής Εφορείας Π. ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ-Β. ΣΦΗΚΑ, Δασκάλου Γ. ΣΟΦΙΑΝΟΥ. Οικοδομήθηκε, με τη συνδρομή της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Λειτουργεί ως διθέσιο, με μια  επιπλέον θέση δασκάλου/λας, για «Ολοήμερο Σχολείο». Δυστυχώς φέτος το «Ολοήμερο» δε λειτούργησε, λόγω του χαμηλού αριθμού υποβληθέντων αιτήσεων.

       Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού στη δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου. Έχει μεγάλη αυλή και ένα χώρο ανεκμετάλλευτο στην πίσω πλευρά. Έχει τέσσερις αίθουσες, τρεις του Δημοτικού και μία του Νηπιαγωγείου, ένα γραφείο για το Δημοτικό και ένα για το Νηπιαγωγείο. Επίσης υπάρχει ένας χώρος όπου βρίσκονται οι συσκευές που χρειάζονται για τη λειτουργία του «Ολοήμερου». Οι τουαλέτες, για το μεν Νηπιαγωγείο είναι μέσα στο κτήριο, για το δε Δημοτικό έξω.       Είναι εξοπλισμένο με τέσσερις υπολογιστές, εκ των οποίων οι δύο αποκτήθηκαν φέτος με την ευγενική χορηγία του Δήμου Μακρακώμης.

       Φέτος, σχολικό έτος 2006-2007, λειτουργεί ως τριθέσιο και με αριθμό μαθητών 36.Τα σχολεία μας διοικητικά υπάγονται στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και στην 3η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου.

 Επίσης το σχολείο μας, το σχολικό έτος 2006-2007, προμηθεύτηκε από τον Ο.Σ.Κ. ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, μια τηλεόραση, ένα DVD, έναν βιντεοπροβολέα και χρήματα για την αγορά βιβλίων και άλλων υλικών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του.

Για το σχολικό έτος 2007-2008, το σχολείο λειτουργεί ως τριθέσιο. Το Ολοήμερο Σχολείο δε λειτούργησε και τη φετινή χρονιά.

****** Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αγαπητούς επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, ότι στο σχολείο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και για μεγάλους.

    ΕΘΙΜΑ:

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΟΥ

Λαογραφία είναι η επιστήμη η οποία ερευνά κατά παράδοση τους λόγους και τις πράξεις του λαού, όπως είναι οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια κ.τ.λ.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα παραδοσιακό, αυθόρμητο και ομαδικό του λαϊκού πολιτισμού είναι και το παρακάτω έθιμο που διασώθηκε και διατηρείται εδώ και χρόνια στο ΚΑΣΤΡΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Την παραμονή του Αη Γιαννιού (6 Ιανουαρίου) ομάδα μεγάλη παιδιών, νέων και ώριμων ανδρών (60-70 άτομα), οι οποίοι κρατούν κουδούνια - τσουκάνια, κυπριά διαφόρων μεγεθών, ποιότητας και ήχων, περιφέρονται στο χωριό, σε κάθε σπίτι που γιορτάζει (Φώτης-Φωτεινή-Γιάννης-Γιάννα κ.τ.λ.), στο σπίτι του ιερέα, στα καταστήματα και σε όποιον ανοίγει την πόρτα του να τους "κεράσει" και τραγουδάει.

Η πολυμελής αυτή ομάδα τραγουδάει το παρακάτω τραγούδι, λαϊκό δημιούργημα, που καθρεφτίζει τους ανθρώπους της παλιάς εποχής, τις ασχολίες τους, τα όνειρα και τις επιθυμίες τους.

"Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός

αύριο ειν' Αη Γιάννης ο Πρόδρομος.

Αφέντη, Αη Γιάννη, Πρόδρομε,

μεγάλο τ' όνομά σου.

Κομμάτι από λουκάνικο,

κομμάτι από μπουμπάρα,

κομμάτι κι από νεφραμιά,

να γίνει σουφλιμάδα.

Σ΄ αυτό το σπίτι που΄ ρθαμε,

πέτρα να μη ραγίσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού

χρόνια πολλά να ζήσει."

Εκδηλώνει το σεβασμό και την πίστη του ο άγνωστος ποιητής στον Αη Γιάννη, με το τραγούδι αυτό, το στολίζει με το χαρακτηριστικό όνομα Αφέντη, τον βαπτιστή και πρόδρομο του Σωτήρος Χριστού και εκφράζει την επιθυμία προς τους εορτάζοντες να προσφέρουν για τον κόπο τους πλούσιο φιλοδώρημα (τώρα που έχουμε Ευρώ) ή κομμάτι από λουκάνικο (τα παλιά χρόνια).

Όλοι χαρούμενοι, ξεσηκώνονται, ξεκινούν από τον ιερό ναότου Αγίου Γεωργίου, περιέρχονται τα σπίτια του χωριού, πανδαιμόνιο από τα κουδούνια, ολοκληρώνουν το έθιμο τραγούδι στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων, ευχαριστημένοι, γιατί ο Άγιος "ανταποκρίθηκε" και γέμισε "το κουτί" με Ευρώ και το "σακούλι" με λουκάνικα.Και του χρόνου! Ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο. Μ΄αυτά τα πρωτότυπα στοιχεία διασώζουμε το θρησκευτικό - λαϊκό έθιμο στο χωριό μας.

-ΚΑΛΑΝΤΑ ή κάλανδα είναι ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα που ψέλνουν-τραγουδούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι κατά τις γιορτές ιδίως των Χριστουγέννων. Σ' αυτά εντάσσονται και το παραπάνω έθιμο και λεπτομερής αναφορά θα γίνει στην εφημερίδα του Συλλόγου.

-Άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο Καστρί που διοργανώνονται από Συλλόγους, Φορείς, Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού και τον εφημέριό του, συγχωριανούς, νεολαία, ιδιώτες, για το Σχολείο, Τοπικές αρχές, Δήμο, γίνεται ιδιαίτερη ανάφορα.

-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΣΤΡΙΟΥ

   Το Δ.Σ. θα καταγράψει τις δραστηριότητες στον αθλητικό τομέα και τις εκδηλώσεις του (χορό, λαχειοφόρους κ.τ.λ)

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΩΝ

    Το Δ.Σ. θα καταγράψει τις δικές του δραστηριότητες.

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Έκδοση εφημερίδας, κάλαντα, χορευτικό και άλλα έθιμα θα ενταχθούν στο Σύλλογο ή θα λειτουργούν-δρουν χωριστά, όπως:

-Γιορτή Νεολαίας τον Αύγουστο, Πάρκο  κ.τ.λ.

-Πανηγύρι (23 Απριλίου-30 Ιουνίου).

-Αποκριά.

-Πρωτομαγιά (πλατάνια-ποτάμι).

-Χορευτικό-εκδήλωση, παρουσίαση.

-Γιορτή ημέρα της γυναίκας.

-Γιορτή ακτινιδίου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πνευματικό Κέντρο)

-Οι εκδηλώσεις του αφορούν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και κύρια τον Εφημέριο και την Ενορία.

(ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008.)

                                   

Δάσκαλοι και Δασκάλες που υπηρέτησαν από το 1976  μέχρι σήμερα.

Πατήστε επάνω και δείτε τα ονόματα

                

 

 

ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΣΤΡΙΟΥ

Πατήστε επάνω και δείτε το Δήμο και το χωριό μας.(Δορυφορική λήψη, από το Google earth.)